Nasıl Program Öğrenebilirim ?

Bir mimar adayı olarak nasıl ve hangi programları öğrenmeliyim ?

Program öğrenmek kişiden kişiye  değişkenlik gösteren  bir şey.  Şu program şöyle öğrenilir, bu programda bu kodları bilirsen tamamdır, şu kadar saat kursa gittim ben çok iyi biliyorum bu programı diye bir dünya yok maalesef arkadaşlar. Ben program öğrenmek için kursa ayrılan zaman ve paranın boşa olduğu kanaatindeyim. Çünkü kurslar genelde öğrenciyi kursa bağlayana kadar türlü şebeklikler yapıp sözleşmeyi imzalattıktan sonra ne öğrenip öğrenmediğiyle ilgilenmeksizin sanki kursa gelen herkes biliyormuş gibi hızlıca anlatıp geçen ve kimin anlayıp anlamadığıyla ilgilenmeyen yerler. Bana inanmıyorsanız en kısa sürede bir kursa program öğrenmek için gidin.

                Program öğrenmek için en güzel yol twitter ve facebooktan ibaret olmayan internettir. Bir sürü blog, forum programların nasıl kullanılacağına dair yüzlerce video ve yazı ile dolu. Bunlara erişmek hem çok kolay hem de programı gerçek manada öğrenmiş oluyorsunuz. Anlamadığınız, yapamadığınız bir şey olduğunda tekrar tekrar izleyerek yapma ve öğrenme şansını da bulmuş oluyorsunuz böylece. Programı nasıl öğreneceğiniz sizinle alakalı bir durum, illa bire bir biri anlatacak bana bu programı arkadaş diyorsanız bir kursa yada programı aktif kullanan bir kullanıcıyla öğrenebilirsiniz veya online eğitim videolarını izleyerek. Ama temel husus şu ki içinizde istek ve merak yoksa programın yazılım ekibi de gelse öğrenemezsiniz.

Bir mimarın olmazsa olmaz programı AutoCad’tir. Hatta sadece mimar değil teknik çizim yapacak her kişinin kullanmayı bilmesi gereken en temel yazılımdır AutoCad. 2 boyutlu çizimleri alternatif olarak başka programlarda da öğrenebilir yapabilirsiniz tabi ama bu konuda en profesyonel yazılımı kullanmak her zaman avantaj sağlayacaktır. Zaten kimsede size kalkıp biliyor musunuz diye sormaz. Bir mimarsan ana dilin kadar iyi biliyorsun diye kabul edilir.   2D çizimleriniz için AutoCad öğrenmeniz ve kullanmanız size bir noktaya kadar yeterli gelecektir. Yeterli olmadığı zaman geldiğiniz de alternatif yazılımlarda öğrenmeye başlamış oluyorsunuz zaten.

Ehh tabi bu işlerin “3 boyut” kısmı var .J  Keyifli ve heyecanlı olan bu kısımda maalesef öğrenmeye başlayan hemen her kullanıcı ilk basamakları çıkmadan öğrenebileceğini sanıyor ve birkaç saatlik eğitimden sonra ( kurs yada online )hemen modelleme ve render işlerine soyunuyor. Keşke o kadar kolay olsa. Modellemeyi yaparken genellikle 1 dakikada yapacağı işi 10 dakika da anca yapar bu tip kullanıcılar, tabi bu iyi durum en azından yapıyor adam ya J  Her neyse  bir kısımda basit bir modellemeyi dahi saatlerce uğraşıp yapamıyor ve sonra aman bu program çok kötü ya diyip kaldırıyor. Başlangıçta atlanan dersler genellikle program ara yüzünü tanıtmakla kalmaz modelleme yaparken kullanabileceğiniz kısayol ve yöntemleri de anlatır. Bu yüzden öğrenirken dersleri atlamadan başlangıçtan sona doğru ilerlemeye gayret edin.

 Yapılan diğer hatalardan biri de söylentiler. Kısa bir örnek verip daha fazla sıkmadan bitireceğim. Özellikle teslim haftalarında sıkça karşılaştığım durum var.  Arkadaşım yanıma gelip “ sen Archicad biliyormuşsun, o program kesiti, görünüşü, 3 boyutlu sunu falan hepsini aynı anda veriyormuş doğrumu? Bana da öğretsene ya” gibisinden bir cümle kuruyor. Aslında dediği doğru ama bu program yanında getirdiği bu artılarıyla beraber bir o kadarda eksilere sahip biz mimarlık öğrencileri açısından. Her programın yapabildikleri ve yapamadıkları vardır ve program öğrenmek için yumurtanın kapıya dayanmasını beklemek en büyük hatadır.

Program öğrenmek büyük bir süreçtir. Bu sürecin başı teslim haftasıysa öğreneceğiniz bir şeyin olmayacağını unutmayın. Yaz tatili yada dönem başında programı öğrenme sürecinize başlayın ve eğitiminiz devam ederken muhakkak alıştırma çizimleri yada modellemeleri yapın. Bu sayede öğrendiklerinizi pekiştirebileceksiniz aynı anda yeni sorunlarla karşılaşıp onların çözümünü araştırmaya başlayacaksınız bu sayede devamlı gelişme içersin de olacaksınız. Hiçbir zaman acele etmeyin sıkılmayın, sonunda kazanan siz olacaksınız.


Yazı uzun olduğu için hangi programları öğrenmeliyim hakkında ayrı bir  yazı yazacağım , çok uzun uzun yazıp sıkmak istemiyorum.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)